Assalamualaikum. Bersiaran dengan Asam Pedas Keli lak. Lama dah tak buat Asam Pedas Keli ni, sesekali makan sedappp tau, kering juga kuah tu Mas hirup....arrghhh..bestnya. Mas masak pun untuk Mas sorang jerk yang makan. Anak2 ngan suami memang tak gemar Asam Pedas Keli ni. Jadi kalau dah teringin, buat la sikit untuk hilangkan kempunan tu...he..he..resepi asam pedas ni boleh diolah dengan menggunakan ikan lain, ayam pun sedapp gak tau. Jadi ikut citarasa masing2.
Asam Pedas Keli
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
- 3 ekor keli
- bendi dikerat hujungnya sedikit jerk
- air asam jawa ikut masam
- Garam dan sedikit gula
- 1/2 kiub ikan bilis
- cili kisar ikut pedas
- 3 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
- sedikit daun kesom
- 1 batang serai - dititik
- 6 biji bawang merah - dikisar halus
- 1 ulas bawang putih - dikisar halus
- 1/4 inci kunyit hidup -dikisar halus
- sedikit ikan bilis - dikisar halus
- 1/4 inci belacan - dikisar halus
Cara Memasak :
- Keli dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis dan sedikit garam selama 10 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 10 minit dan cuci kembali dan toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan serai yang dititik hingga wangi, masuk cili kisar dan tumis hingga pecah minyak dengan api kecil yerk. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
- Masukkan tomato dan keli, tuang jus asam jawa dan masukkan bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih perlahan. Perasa dengan garam secukupnya dan sedikit gula serta kiub ikan bilis secukup rasa. Kacau perlahan2 yerk supaya keli tak hancur,masukkan bendi dan biarkan masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih..
No comments:
Post a Comment