Wednesday, May 18, 2011

Nasi Mandhi



Meh layan Nasi Mandhi petang2 gini...ada lagi tu untuk dinner bebudak malam ni. Lepas balik klinik tadi, terus kelam kabut masak nasi mandhi ngan lauknya.....tak sempat lak nak postkan resepi nasi mandhi ni tengahari tadi....petang pun ok kan..kikikiki...kelam kabut lak ari ni...hmmm..ni pun baru jerk balik tau..ada hal sikit tadi...lepas ni boleh relakss....untuk  dinner dah tak payah masak...senang keje.....
Ari tu nampak Kak Ummi buat...tu yang jadi teringin...rasa nasi mandhi ni lebih kurang macam nasi minyak...cuma ada letak kismis dalamnya masa menumis, jadi harum semerbak baunya, tu yang jadi lain sikit rasanya dari nasi minyak...sedapppp tau...untuk lauknya Mas postkan kemudian tau...

Nasi Mandhi
Bahan :
  • 4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
  • 3 camca besar minyak sapi
  • 4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
  • 1 biji bawang besar - dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih - dihiris halus
  • 1 inci halia - dihiris halus btg mancis
  • 1/3 cwn kismis
  • Rempah tumis - 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
  • Sedikit pewarna kuning- guna
  • 1 sk kunyit campur dgn sikit air
  • Garam secukup rasa.

Cara penyediaan :
  1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu.
  2. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
  3. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
  4. #Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2 minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
  5. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
  6. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
(#) Step (4) ni, Mas pun tak buat sebab tak ada arang kat rumah..ada kat kedai, maleh nak membakar setakat nak letak seketuiii..hehee) Orang lain jgn ikut akak eh..rajin2 sikit.



No comments:

Post a Comment