Assalamualaikum. Hmmmm...rutin hari minggu Mas sekeluarga....kejapp lagi nak keluar gi Pasar Tani Shah Alam, lepas tu gi berpoya2 japp kat Tesco...menambahkan barang yang tak de kat dapur tu....kikikiki.....seronokkan shopping barang2...bab nak mengangkut barang dan mengemas tu yang lemau sikit.....
Sebelum Mas keluar kejapp lagi dan membebel tak tentu arah..meh layan Apam Karamel Tanpa Telur resepi dari Kak Fida ni. Mas buat petang semalam untuk minum petang anak2, masih berbaki sikit lagi tu, tetap lembut walaupun dah semalaman. Mas lihat resepi Kak Fida ni kebanyakkan memang tak menggunakan telur dan hasilnya tetap puas hati. Apam ni lembut jerk walaupun dah sejuk tau. Sedapppp.....tak mau bebel panjang lagi...meh tengok resepinya.....
Apam Karamel Tanpa Telur
Resepi : Kak Fida@myresepi.com
Bahan karamel :
- 150 g gula pasir
- 250 ml air panas
Bahan :
- 150 g tepung gandum - diayak
- 1 sudu kecil baking powder - diayak
- 1/2 sudu kecil bicarbonate of soda - diayak
- 75 g gula halus (kurangkan jika tak makan dgn kelapa putih)
- 2 sudu besar susu sejat
- 2 sudu besar mentega cair
- 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan sampingan :
- sedikit minyak masak untuk mengoles acuan lompang
- Mas guna paper cup, jadi tak payah sapu minyak pada acuan
- kelapa parut putih dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan - Untuk dimakan dengan Apam Karamel
Cara membuatnya :
- Untuk Karamel : Sediakan gula hangus dengan menggoreng gula pasir hingga kecoklatan dan tuang air panas hingga gula cair. Sejukkan.
- Untuk Apam : Masukkan bahan2 yang diayak ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan gula halus.Sebatikan dan tuangkan air gula hangus sedikit2 dan kacau rata.
- Masukkan susu sejat, esen vanila dan mentega cair dan kacau lagi menggunakan whise hingga sebati dan tak berbintil2. Mas tapis adunan ni.
- Sapu acuan lompang dengan sedikit minyak dan panaskan di dalam kukusan sebentar.Tuang adunan 1/3 penuh acuan lompang. Kukus selama 10 - 12 min. Angkat dan sejukkan.
- Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus.
No comments:
Post a Comment